Regionale Omroeponderwerp: Tuinvogeltelling 2015

De regionale omroepen bedienen een bepaalde doelgroep. Inwoners van de provincie, vaak wat ouder en met een voorliefde voor de eigen regio. Ze willen naast het harde en slechte nieuws ook leuk nieuws horen. De kijkers houden van natuur, dieren en kinderen. Dat geldt natuurlijk niet voor elke kijker, maar dan heb je als redactie een leidraad wat je de kijker, naast al het politieke- en calamiteitennieuws extra kan bieden.

De Nationale Tuinvogeltelling is een typisch regionale omroep-onderwerp. Geliefd omdat de telling wordt gehouden in het weekend. Op zaterdag en zondag is er vaak minder nieuws.

Ik was afgelopen weekend ook op bezoek bij een enthousiast vogelaar en vandaag heb ik een rondje langs de regionale omroepen gedaan om te zien wat de rest er van gemaakt heeft.

Praktisch elke regionale omroep besteedt aandacht aan de tuinvogeltelling. Sowieso de uitslag (huismus meest getelde vogel in…) staat op elke site. De meesten hebben ook een radio-interview gepland om de resultaten door te nemen. Niet alle omroepen hebben een video-item gemaakt. Dit kan komen omdat in het weekend niet elke provincie een vaste bezetting heeft. Bezuinigingen beginnen in dat opzicht al door te werken.

Verder zijn sommige redacties er misschien al op uitgekeken, het onderwerp komt immers elk jaar weer langs. Als dat een leuke video oplevert heb ik daar absoluut geen problemen mee.

Onderstaand uitgesplitst naar regio de videoreportages van de Nationale Tuinvogeltelling 2015 die ik zo snel kon vinden. De eerste, van RTV Drenthe, is mijn eigen.

RTV Drenthe:

RTV Oost:

Omroep Gelderland:

Omroep Flevoland: